Til feltkontrollører Åpne i nettleser
Tvilsom feltkontroll av hjorteviltkjøtt
Sleper ut felt hjort
Feltkontrollert elg med vom/tarmskudd. Bildene viser elgskrotter som feltkontrollører har tildelt erklæringsblanketter.

Skogkurs har siden 2010 arrangert 321 kurs i feltkontroll av hjorteviltkjøtt og utdannet 8788 feltkontollører. De aller fleste utfører feltkontroll på en ansvarsfull og korrekt måte i henhold til Bransjestandaren, men det finnes dessverre unntak.

Vi får av og til høre om vilt som er feltkontrollert og levert til viltbehandlingsanlegg og/eller detaljister som absolutt ikke burde vært tildelt erklæringsblankett blant annet pga vom/tarmskudd.
Ved noen av disse tilfellene har viltbehandlingsanlegget kontaktet feltkontrolløren som har signert på erklæringsblanketten og det har da kommet frem at vedkommende ikke har sett skrotten, men fylt i blanketten som en «vennetjeneste».
Andre ganger har de røde organ fremdeles sittet i den feltkontrollerte skrotten ved levering og hvordan man da har utført feltkontrollen kan man lure på.

Vi har vært i kontakt med Mattilsynet i forbindelse med at vi har fått tilbakemeldinger om at feltkontrollører ikke er sitt ansvar bevist. Deres kommentar er:

«Hvis viltbehandlingsanlegget, eller en detaljist, avviser et slakt pga vomsøl eller vomskudd, vil ikke Mattilsynet nødvendigvis få informasjon om dette, og vil da heller ikke kunne forfølge saken. Hvis vi oppdager vomsøl eller vomskudd under vår kjøttkontroll på viltbehandlingsanlegg, og kasserer slaktet, skal vi kunne ha mulighet til å kontakte feltkontrolløren, og følge opp saken. Mattilsynet avviser ikke slakt – hvis slaktet er framstilt til kontroll, skal vi enten godkjenne eller kassere. Det er virksomheten (viltbehandlingsanlegget eller detaljisten) som har mulighet til å avvise slakt i sin mottakskontroll.

Mattilsynet kan frata en feltkontrollør muligheten til å drive denne aktiviteten, selv om det er kursarrangøren (blant andre Skogkurs) som har registeret over feltkontrollører».

Feltkontrollert elg med vomsøl. Vi må huske på at det er mat vi jobber med. 


Ved å levere feltkontrollert vomskutt/vomsølt skrott til slakteriene, bidrar man til at ordningen kan komme til å bli innskjerpet på dette området. På samme måte som feltkontrollørenes myndighetsområde har blitt innskjerpet flere ganger siden ordningen ble opprettet. Fordi enkelte feltkontrollører ikke har fulgt Bransjestandarden i sin praksis og at dette har blitt avdekket av Mattilsynet.

Når feltkontrollører ikke følger Bransjestandarden, bidrar det til å svekke ordningens tillit ovenfor Mattilsynet. Dette vil gjøre det vanskeligere å argumentere for en utvidelse av virkeområdet for feltkontrollørordningen til å for eksempel kunne innlemme andre arter, eller trafikkskadd vilt i framtiden.
Vi må huske på at vi har et stort ansvar når vi feltkontrollerer vilt. Og vi må være det ansvaret bevisst.


Bransjestandard er å få kjøpt i papirutgave og kan også lastes ned.


Last ned bransjestandard >>
Nytt faghefte i feltkontroll
Erklærings-blanketter - pakke á 20 stk
Fagheftet «Feltkontroll av hjorteviltkjøtt» er revidert og den nye utgaven får du i vår nettbutikk til kr. 200.

Kjøp her>>

 
Årets Hjorteviltseminar blir 29.–30. mars,
på Scandic Gardemoen
Erklærings-blanketter - pakke á 20 stk
Seminaret vil ta for seg aktuelle temaer innen forvaltning og jakt.
I tillegg gis gode muligheter til sosialt samvær og spennende nettverksbygging.
Tema: 
Elgstammen i Norge, hva er status?

Meld deg på nå>>

 
følg oss
Nettside Facebook
del
facebook Del
Tweet Tweet
Tweet
Endre dine opplysninger
Meld deg av e-postlisten
Skogkurs, Tårnvegen 41, 2380 Brumunddal
+4790888200
MailMojo
Del nyhetsbrevet på Facebook
Tweet